Wat is astigmatisme?

 
 

Wat is astigmatisme?

Heeft uw opticien u verteld dat u astigmatisme hebt? Misschien gaat het om een familielid, of hebt u zelf last van symptomen van astigmatisme, zoals troebel zicht als u naar voorwerpen om u heen of verder weg kijkt.

Als die wazigheid bij het lezen u beschrijft, dan bent u niet alleen. Astigmatisme is een veel voorkomende aandoening. U hebt er vast weleens van gehoord.
Maar wat is het precies?

Hoe krijg je astigmatisme?

Eenvoudig gezegd, is astigmatisme een aandoening die voortkomt uit een hoornvlies of lens die is uitgerekt tot een onregelmatige vorm.

In plaats van rond zijn de hoornvliezen van mensen met astigmatisme vaak ellipsvormig.
Dat veroorzaakt een refractiefout,
waardoor het licht dat in uw ogen binnenkomt vervormt.
Als gevolg daarvan lijken beelden wazig.

Niemand weet precies waardoor het komt. Maar ook al zijn er verschillende oorzaken voor astigmatisme, er is één reden die doorgaans de schuldige is: erfelijkheid.
Als u een wazig zicht hebt, loop dan uw stamboom eens door. Uw ouders of andere familieleden hebben het waarschijnlijk ook.

Is astigmatisme altijd erfelijk? Nee, soms komt het ook door letsel aan het oog. Dan is er ook nog keratoconus, een aandoening die ervoor zorgt dat uw hoornvlies de vorm van een kegel krijgt. Dat brengt zodanig ernstige astigmatisme met zich mee dat er speciale contactlenzen of een operatie voor nodig is, maar het komt ook veel minder voor.

Of uw astigmatisme mild - of niet zo mild - van aard is, er is een of andere vorm van medische correctie voor nodig zodat u weer een scherp zicht hebt. Gelukkig zijn de meeste vormen van wazig zien door regulaire astigmatisme gemakkelijk te corrigeren.

 

Contactlenzen voor astigmatisme

Torische contactlenzen worden voorgeschreven aan cliënten met astigmatisme.

Deze contactlenzen voor astigmatisme hebben een dikker gedeelte aan de onderkant zodat ze niet gaan draaien als ze in het oog zitten. Dat helpt om de lenzen consistent en voorspelbaar op dezelfde plek te houden voor een betere gezichtsscherpte. Het maakt ook het aanmeten gemakkelijker en verkort het bezoek aan de oogarts.

Wees niet bang om aan te geven aan wat voor lens u de voorkeur geeft (bv. daglenzen, langdurig draagbare lenzen, etc.). Wij zijn er om u te helpen.

 

119.00 126.00
Quantity:
Add To Cart
 
Yourec Verschueren