Blue Control

 

Voordelige aspecten van blauw licht

Licht doet meer dan ons gewoon helpen te zien. Het is ook een belangrijk middel om ons bioritme te regelen en beïnvloedt ons algemeen welzijn. Licht beïnvloedt of we al dan niet wakker, gefocust en productief zijn en of we ons energiek en gezond voelen.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben de biologische effecten van licht op ons lichaam bevestigd. Ultraviolet licht beïnvloedt bijvoorbeeld de productie van vitamines. Blootstelling aan helder licht en vooral het blauwe gedeelte hiervan beïnvloedt onze hormonenbalans. Hormonen in het lichaam bepalen hoe iemand zich voelt en hoe deze persoon slaapt. In daglicht is het gedeelte blauw licht relatief hoog, maar 's avonds neemt dit aanzienlijk af.

Wanneer het buiten licht is, produceert het lichaam serotonine, ook wel gekend als gelukshormoon, en cortisol, een stresshormoon. Beide hormonen zorgen ervoor dat we ons wakker en actief voelen. Melatonine wordt echter beschouwd als een slaaphormoon en zorgt ervoor dat we ons moe voelen en dat we goed slapen wanneer het donker is.Licht, en in het bijzonder blauw licht dat het netvlies bereikt, beïnvlodt ook ons psychologisch welzijn. Daarom wordt lichttherapie met succes toegepast om winterdepressie en slapeloosheid te behandelen. Zoals bij veel andere zaken geldt echter ook het gezegde 'alles met mate'. Blootstelling aan te veel licht houdt ook risico's in en kan zelfs schadelijk zijn.
 

Schadelijke effecten van blauw licht

Te veel licht uit ultraviolette en blauw-paarse banden kunnen het menselijk oog beschadigen. Dat kan zowel leiden tot een pijnlijke ontsteking van het oogbindvlies en/of het hoornvlies als tot oogletsel aan de natuurlijke lens (bijv. cataracten), vooral aan het netvlies (maculadegeneratie).

Daarom is het zo belangrijk om een zonnebril met 100% UV-bescherming te dragen bij fel zonlicht, vooral in situaties waar sprake is van veel schittering zoals op het water of besneeuwde berghellingen.

De moderne wereld: lichtbronnen met een hoog percentage blauw licht

Van elektroluminescerende diodes (LED's - Light Emitting Diodes) en Xenon-licht tot spaarlampen en elektromagnetische straling van schermen: al die "nieuwe lichtbronnen" zijn ontworpen om ons leven beter en gemakkelijker te maken en bevatten een hoger percentage blauw licht dan oude, traditionele gloeilampen. Deze andere spectrale lichtsamenstelling betekent dat we beduidend méér blootstaan aan blauw licht dan vroeger. 

 
 
Yourec Verschueren